Dinsdag 12 juni, 20.00 uur
Lezing: 'De wereld van MasterPeace' door Aart Bos
In het kader van 100 jaar Vredeskerkje, is deze lezing de tweede uit een serie van vijf.
 
Aart Bos
In 2017 realiseerde MasterPeace ruim 250 projecten in 40 landen. Dat gebeurde mede door met de inspiratie en energie van muziek, kunst en sport mensen samen te brengen en een dialoog te starten. 
MasterPeace kijkt naar wat bindt en niet naar de verschillen. Dialoog is essentieel om elkaar beter te begrijpen.

Aart Bos gaat met Jaap Sluis in gesprek over de uitdagingen waar MasterPeace zich wereldwijd voor geplaatst ziet en vertelt hoe hij en vele anderen werk maken van vrede.

 
De uit het bedrijfsleven afkomstige Aart Bos is managing director van Masterpeace, een jonge, positief ingestelde internationale vredesbeweging. MasterPeace werkt in ruim 40 landen aan vrede en maakt daar vooral lokaal (vaak per straat en wijk) het verschil. In Kathmandu, Kabul, Cairo, Bogotá en tientallen andere steden. Dat gebeurt met ‘peace builders’.

Dat zijn de ‘Nelsons’ van MasterPeace: jonge getalenteerde mensen die net als Nelson Mandela wezenlijke keuzes in hun leven maken en vechten voor vrede.

 

Kaarten € 10     /   Abonnement op alle lezingen: €40,00

Deze prijzen zijn inclusief een drankje in de pauze en na afloop.

Kaarten bestellen bij stellaschrijver@ziggo.nl of bij de Eerste Bergensche Boekhandel te Bergen.

 
 
 
 
Donderdag 21 juni, 20.00 uur
The Sound of Silence: The story of Simon & Garfunkel
 
Sound of Silence3

Op veler verzoek in het Vredeskerkje een reprise van de succesvolle voorstelling 'The Sound of Silence'.

Zanger en gitarist Joost Botman en zanger Niels van der Gulik vertellen en zingen op onnavolgbare wijze het verhaal van de twee jongens uit New York die uitgroeiden tot het meest succesvolle muzikale duo aller tijden: Simon & Garfunkel.

Botman en Van der Gulik nemen het publiek mee op een muzikale reis naar de roerige jaren '60 en '70. Songs en verhalen vertellen het avontuur van Paul Simon en Art Garfunkel: hun weg naar succes, de botsingen tussen de twee, hun ‘split-up’ en het legendarische concert in Central Park in 1981. De muziek is een feest der herkenning: The Boxer, Mrs. Robinson, Bridge over Troubled Water, Cecilia en The Sound of Silence. Joost en Niels vinden elkaar als vanzelfsprekendheid in hun muzikale spel. Hun minutieuze afstemming spat er vanaf bij de up-tempo nummers. Bij de breekbare songs bezorgen ze het publiek kippenvel.

Joost Botman zang en gitaar, Niels van der Gulik zang.

Toegang €15; Vrienden van het Vredeskerkje €12,50
Kaarten reserveren: kaartverkoop@kunstgetij.nl of 06 50584308. 
Kaarten vanaf 4 juni ook te koop bij de Eerste Bergensche Boekhandel en aan de zaal zolang de voorraad strekt.
De kerk is open vanaf 19.30 uur.
 
 
 
 
Donderdag 28 juni, 20.00 uur
37Fern, met wereldvermaarde zangeres Claron MacFadden
 
claron 02
 De klarinettisten Oguz Büyükberber en Tobias Klein presenteren hun nieuwe project 37FERN. Na samen te hebben gewerkt met musici als Simon Nabatov, Wolter Wierbos en Claudio Puntin (o.a. North Sea Jazz Festival) gaan zij de dialoog aan met twee fenomenale stemkunstenaars: zangeres Claron McFadden en celliste en zangeres Sanem Kalfa.

Zij presenteren een nieuw programma onder de noemer 'A Bag of Songs': composities en improvisaties die geïnspireerd zijn door de volksmuziek van Klein-Azië en de culturen die in dit gebied door de eeuwen heen van invloed zijn geweest.

De wereldvermaarde zangeres Claron McFadden behoeft eigenlijk geen verdere introductie, en behalve een gevierde sopraan is zij ook een fantastische improvisator. Celliste en zangeres Sanem Kalfa is een van de meest getalenteerde zangeressen op het gebied van jazz en wereldmuziek van dit moment. 

37FERN: Claron McFadden - zangSanem Kalfa - zang, celloOğuz Büyükberber - klarinet, basklarinetTobias Klein - basklarinet, contrabasklarinet

Toegang €15; Vrienden van het Vredeskerkje €12,50
Kaarten reserveren: kaartverkoop@kunstgetij.nl of 06 50584308. 
Kaarten vanaf 11 juni ook te koop bij de Eerste Bergensche Boekhandel en aan de zaal zolang de voorraad strekt.
De kerk is open vanaf 19.30 uur.
 
 
 
 
 
Donderdag 5 juli, 20.00 uur
Jan Rot, Het Beste
 
 jan rot 001Na veertig jaar 'nieuw nieuw nieuw' maakt Jan Rot een keus uit 700 Rotliedjes op plaat gezet door hem of anderen.

Het beste van Jan Rot, dat moet wel heel goed zijn! Van topvertalingen van Beatles en Stones tot Randy Newman en Bruce Springsteen, met eigen klassiekers als 'Hard zingend in het donker' en het lied over zijn moeder waarmee Jan de Annie MG Schmidt-prijs won.

‘Het Beste moet nog komen’, zingt Jan op het nieuwe album ‘Magistraal’. En dat komt uit. Het Beste is nu. Mis het niet!

 Door Frits Spits werd ‘Magistraal’ geroemd als: ‘Het beste Nederlandstalige album dat ik in tijden heb gehoord’.
 
Toegang €15; Vrienden van het Vredeskerkje €12,50
Kaarten reserveren: kaartverkoop@kunstgetij.nl of 06 50584308. 
De kerk is open vanaf 19.30 uur.
 
 
 
 
 
Donderdag 16 augustus, 20.00 uur
Winnares Dutch Classic Talent Award 2018, Diamanda Dramm
& James Oesi
 Diamand James
Violiste Diamanda Dramm werd op 29 april 2018 uitgeroepen tot winnares van The Dutch Classical Talent Award. Op 16 augustus zal zij samen met contrabassist James Oesi een optreden verzorgen in het Vredeskerkje in Bergen aan Zee. Zodra het programma bekend is wordt het hier gepubliceerd.
 
 
 
 
 
Toegang €15; Vrienden van het Vredeskerkje €12,50
Kaarten reserveren:
Kaarten vanaf 2 augustus ook te koop bij de Eerste Bergensche Boekhandel en aan de zaal zolang de voorraad strekt.
De kerk is open vanaf 19.30 uur.
 
 
 
 
 
 

Dinsdag 4 september, 20.00 uur

Lezing: 'Ook het begrip vrede behoeft een update' door Maarten Zweers

In het kader van 100 jaar Vredeskerkje, is deze lezing de derde uit een serie van vijf.

 Maarten ZweersWe leven in een tijdsgewricht, waarin veel levensaspecten in een ander daglicht komen te staan. Doordat we leven kunnen klonen, embryo’s kunnen kweken, organen kunnen maken, worden we gedwongen met niet eerder gestelde morele vragen te dealen. De milieuproblematiek dwingt ons tot een taak aan de regietafel van Moeder Aarde. En al die ontwikkelingen gaan razend snel. Velen in de Westerse wereld hebben daar al grote moeite mee. Ze zien de onontkoombaarheid van het nieuwe niet en hebben geen begrip voor dat heel grote deel van de wereldbevolking, dat nog grotere slagen moet maken om vreedzaam die nieuwe samenleving aan te gaan. We moeten de ‘formule’, het ‘mechanisme’ ontdekken, dat achter deze ontwikkelingen schuil gaat. Alleen als we gaan begrijpen, waarom populisme opkomt en welke functie het heeft in het gecompliceerde mechanisme van deze tijd, kunnen we vreedzaam reageren. Alleen als we gaan begrijpen, waarom mensen zich vastklampen aan een alles overheersend godsbegrip, zullen we onze hoogmoed verlaten.
 
Maarten Zweers (1948, Delfts ingenieur, zanger, 10 jaar theaterdirecteur, theaterbelichter, sinds 1988 zelfstandig muziek-dramaturg) heeft een internationale ervaring van meer dan 30 jaar met het geven van voordrachten over levensbeschouwelijke thema’s en symbolische theaterwerken.
 

Kaarten € 10     /   Abonnement op alle lezingen: €40,00

Deze prijzen zijn inclusief een drankje in de pauze en na afloop.

Kaarten bestellen bij stellaschrijver@ziggo.nl of bij de Eerste Bergensche Boekhandel te Bergen.

 
 
 
 

Dinsdag 9 oktober, 20.00 uur

Lezing: 'Rivieren keren nooit terug' door Joke Hermsen

In het kader van 100 jaar Vredeskerkje, is deze lezing de vierde uit een serie van vijf.
 
foto joke hermsen
Over tijd, verlies & herinnering. De tijd is een terugkerend thema in het werk van Joke J. Hermsen. Tijdens deze lezing zal zij aan de hand van haar nieuwe roman 'Rivieren keren nooit terug' de tijd aan de herinnering, de weemoed en de verwondering verbinden. 

Joke J. Hermsen brak in 2009 door bij een groot publiek met haar boek over haar zoektocht naar meer rust, ‘Stil de tijd’. Hierna volgden meer publicaties over hetzelfde onderwerp. Joke Hermsen studeerde filosofie en letteren in Amsterdam en Parijs. Zij publiceerde diverse artikelen over filosofie en literatuur en vertaalde werk van Franse auteurs. In 1993 promoveerde ze aan de Rijksuniversiteit Utrecht op de literair-filosofische ideeëngeschiedenis Nomadisch narcisme. Daarna was zij jarenlang als onderzoeker verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Universiteit Tilburg. Inmiddels heeft zij zowel haar sporen verdiend met romans (historische romans en hedendaagse zedenschetsen) en filosofisch werk. 

Samen vormt dit een hecht oeuvre, waarbij de literaire schrijfster herkenbaar is in de filosofische boeken en de filosofe in de romans.

In 1998 debuteerde zij met de roman ‘Het dameoffer’.

‘Heimwee naar de mens’ (2003) is een essay over kunst, literatuur en filosofie waarvoor Hermsen een nominatie voor het beste filo-sofische boek van dat jaar kreeg.

 
Kaarten € 10     /   Abonnement op alle lezingen: €40,00

Deze prijzen zijn inclusief een drankje in de pauze en na afloop.

Kaarten bestellen bij stellaschrijver@ziggo.nl of bij de Eerste Bergensche Boekhandel te Bergen.

 

 
 
 
 
 
Dinsdag 13 november, 20.00 uur.
Lezing: '1918 en het verlangen naar vrede en vernieuwing in Europa',
door Marjet Brolsma
In het kader van 100 jaar Vredeskerkje, is deze lezing de laatste uit een serie van vijf.
 
 marjet brolsma1918, het jaar waarin het Vredeskerkje in Bergen aan Zee werd gebouwd, kan gezien worden als een scharnierpunt in de cultuurgeschiedenis van Europa. Het is het jaar waarin een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog, de ‘oercatastrofe van de twintigste eeuw’. Na 1918 maakte overal in Europa het onbe-haaglijke gevoel opgang te leven in een tijd van crisis, overgang en fundamentele onzekerheid. Veel Europese intellectuelen meenden dat het seculiere vooruitgangs-optimisme en het onbegrensde vertrouwen in wetenschap en techniek, definitief failliet waren. De oorlog had volgens hen onomstotelijk bewezen dat de ontwikkeling van de innerlijke beschaving van Europa geen gelijke tred meer hield met die van de uiterlijke beschaving. In deze presentatie zal worden ingegaan op de culturele reacties van Nederlandse intellectuelen  op de Eerste Wereldoorlog. Op deze manier wordt een beeld geschetst van het idealistische en turbulente culturele klimaat in Nederland in de tijd waarin het Vredeskerkje werd gesticht. 
 
 Marjet Brolsma studeerde cultuurgeschiedenis en journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Humboldt Universität in Berlijn. Zij is als docent verbonden aan de opleiding Europese studies van de universiteit van Amsterdam. In 2016 verscheen haar dissertatie ‘Het humanitaire moment’: Nederlandse intellectuelen, de Eerste Wereldoorlog en het verlangen naar een regeneratie van de Europese cultuur (1914-1930).
 
Kaarten € 10     /   Abonnement op alle lezingen: €40,00

Deze prijzen zijn inclusief een drankje in de pauze en na afloop.

Kaarten bestellen bij stellaschrijver@ziggo.nl of bij de Eerste Bergensche Boekhandel te Bergen.

 

login 

  Presentatie54                    face nieuw                     Anbi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button